Πληροφορίες σχετικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του ιού COVID-19

Το FDA στις 21/11/2020 μέσω της υπηρεσίας EUA (Emergency Use Authorization) ενέκρινε την επείγουσα χρήση για ένα μείγμα μονοκλωνικών αντισωμάτων της εταιρείας Regeneron το REGEN-COV2 (επίσημα γνωστό ως REGN-COV2). Το συγκεκριμένο μείγμα αποτελείται από δυο μονοκλωνικά αντισώματα το μονοκλωνικό casirivimab (επίσημα γνωστό ως REGN 10933) και το μονοκλωνικό imdevimab (επίσημα γνωστό ως REGN 10987). Το συγκεκριμένο μείγμα σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία της νόσου COVID-19.

Πρέπει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο μονοκλωνικό αντίσωμα που εγκρίνεται από την ίδια υπηρεσία για τον ίδιο σκοπό μια και στις 10 Νοεμβρίου 2020 ενέκρινε ένα άλλο μονοκλωνικό αντίσωμα που παρασκευάσθηκε από την εταιρεία Eli Lily’s το Bamlanivimab (LY-Cov555) .

Τα δυο αντισώματα εγκρίθηκαν από την συγκεκριμένη υπηρεσία με τους ιδίους περιορισμούς, θα πρέπει τα άτομα για την θεραπεία των οποίων θα χρησιμοποιηθούν να είναι άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 12 ετών, να έχουν βάρος πάνω από 40 Kg, και να είναι κατά προτεραιότητα υψηλού κινδύνου ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών ή που έχουν χρόνια προβλήματα.

Η Regeneron συνιστά το μείγμα των μονοκλωνικών που εγκρίθηκε να χρησιμοποιείται σε μια ποσότητα 2.4 g (1.2 g από το κάθε μονοκλωνικό που συγκροτούν το μείγμα) μια και κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η αυξημένη δόση των 8 g που χρησιμοποιήθηκε στην αρχή δεν φάνηκε να παρουσιάζει καμία επιπλέον ευεργετική δράση.

Τόσο το μονοκλωνικό casirivimab όσο και το μονοκλωνικό indevimab σχεδιάστηκαν για να δεσμεύονται μη συναγωνιστικά στην περιοχή της πρωτεΐνης της ακίδος που είναι υπεύθυνη για την δέσμευση στον υποδοχέα του ανθρωπίνου οργανισμού . Αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι ότι τουλάχιστον το μείγμα μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron στην ουσία μιμείται αυτό που κάνει ένα καλά οργανωμένο ανοσολογικό σύστημα του ανθρωπίνου οργανισμού προκειμένου να αδρανοποιήσει τον ιό.

Από την Αμερικανική Κυβέρνηση έχουν σήμερα διατεθεί 450,3 εκατομμύρια δολάρια στην Regeneron προκειμένου να προχωρήσει σε μαζική παραγωγή αυτού του μείγματος μονοκλωνικών αντισωμάτων. Η Regeneron έχει δεσμευθεί να έχει διαθέσιμες για χορήγηση σε ασθενείς 80.000 δόσεις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου που θα αυξηθούν στις 200.000 δόσεις την πρώτη Ιανουαρίου και περίπου σε 300.000 δόσεις συνολικά μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.