Μόλυνση της αναπνευστικής οδού από τον SARS-2-CoV

Το SARS-CoV-2 είναι γνωστό ότι μολύνει κύτταρα της αναπνευστικής οδού. Μια βαθύτερη κατανόηση ότι ποια είναι εκείνα τα κύτταρα από όπου ξεκινάει η λοίμωξη και σε ποιο βαθμό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση για την εξέλιξη και τη σοβαρότητα της νόσου.

Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ (UNC at Chapel Hill) προσπάθησαν να εντοπίσουν ποια κύτταρα στον αεραγωγό είναι εκείναπου μολύνονται πρώτα από τον ιό, και πώς εισέρχεται στους πνεύμονες στους ασθενείς που αναπτύσσουν πνευμονία. Μέχρι τώρα έχουν εντοπίσει μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους ο SARS-CoV-2 μολύνει τη ρινική κοιλότητα, και στη συνέχεια αντιγράφεται προοδευτικά σε μικρότερο βαθμό μολύνοντας κύτταρα κάτω από την αναπνευστική οδό, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων.

Τα ευρήματα της ομάδας δείχνουν ότι ο ιός τείνει να εντοπίζεται σταθερά πρώτα στη ρινική κοιλότητα, και στη συνέχεια σε ορισμένες περιπτώσεις ο ιός αναρροφάται από τους πνεύμονες, όπου μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερη ασθένεια, συμπεριλαμβάνοντας πιθανώς θανατηφόρα πνευμονία.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο Cell, “SARS-CoV-2 Reverse Genetics Reveals a Variable Infection Gradient in the Respiratory Tract.”

“Εάν η μύτη είναι η κύρια αρχική τοποθεσία από την οποία προέρχονται οι λοιμώξεις των πνευμόνων, τότε η ευρεία χρήση μάσκας για την προστασία των ρινικών διόδων, καθώς και οποιουδήποτε θεραπευτικού μέσου που μειώνουν την παρουσία του ιού στη μύτη, όπως το ξέπλυμα της, ή η χρήση αντιικών ρινικών σπρέι, θα μπορούσε να είναι ευεργετική”, είπε ο επικεφαλής της μελέτης Richard Boucher,MD, καθηγητής της Ιατρικής και Διευθυντής του Marsico Πνευμονολογικού Ινστιτούτου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου.